Ten Duis Nieuwsfeed Volg ons op Linkedin

Op stap naar meer balans

Al enige tijd kies ik regelmatig voor coaching in de buitenlucht – met verfrissende resultaten. En sinds begin dit jaar ben ik officieel wandelcoach na mijn wandelcoachopleiding.

Tot rust komen, overzicht krijgen, geïnspireerd raken, weer durven… het zijn zo maar wat resultaten van wandelcoaching die ik zie bij de mensen die ik coach. Of het nou op het landgoed Groot Brunink in Enschede is of het Haagse Bos bij Losser. In de regen of in de zon, de resultaten van wandelcoaching zijn simpelweg aanwijsbaar.

In mijn werk als coach heb ik jarenlang coaching-gesprekken op kantoor gevoerd. In de loop van de tijd ben ik dat gaan afwisselen met wandelcoachgesprekken. Waarom? Eigenlijk omdat ik graag buiten ben en overtuigd van de gezonde effecten ervan en vervolgens merkte ik dat deze gesprekken in de natuur positief ervaren werden. Sinds mijn opleiding tot wandelcoach weet ik meer over het wetenschappelijk onderzoek dat is gedaan naar de bewezen effecten van wandelcoaching in de natuur.

Mijn wandelcoachtraject “Op stap naar meer balans” is praktisch en doelgericht. Regelmatig zie ik dat mensen in bepaalde fasen in hun leven stress en onzekerheid ervaren. Ze missen balans in hun werk of doordat de balans tussen werk en privé niet in evenwicht is. Ze denken “als ik niet snel carrière maak dan faal ik” of “ik weet niet of ik deze baan nog wel ambieer, maar wat moet ik anders nu ik 50 ben?” of “hoe combineer ik de zorg voor mijn gezin en mijn zieke vader met deze baan?” Je wordt onzeker en weet niet wat je eraan zou kunnen doen.

Tijdens onze wandelcoachgesprekken in de natuur merk je hoe goed het werkt om hardop uit te spreken wat je bezighoudt, om ‘uit je hoofd’ te komen en echt in gesprek te gaan met een ander. Met mij als coach, maar ook met andere mensen die belangrijk zijn in je leven. Ik zie het als mijn rol om je te helpen en je te laten zien welke stappen jezelf kan zetten in de richting van je doel.

Waarbij de natuur tijdens deze gesprekken kan dienen als een rustgevend decor maar ook als inspiratiebron of als spiegel. Telkens weer ervaren mensen dat naast het praten ook het zwijgend wandelen effect heeft. Juist waar mensen zich uit balans, onrustig, gestrest voelen, draagt de natuur bij aan het kunnen ervaren van een gevoel van rust. Ook het gevoel deel uit te maken van iets groters, kan helpen om je eigen omstandigheden in een ander perspectief te zien.

Het werken als wandelcoach heeft mij veel gebracht en vooral het inzicht dat de natuur, door haar onnadrukkelijke aanwezigheid, als spiegel, voorbeeld en wegwijzer kan dienen. Deze ervaring wil ik graag met onze cliënten delen zodat het ook hen verder brengt!

Jacqueline Cock
jcock@tenduis.nl

Terug

28-05-2020


Top