Ten Duis Nieuwsfeed Volg ons op Linkedin

7 redenen om doelen te stellen

Na de zomer voel je je opgeladen. Door even uit het werk te zijn geweest heb je afstand kunnen nemen van de dagelijkse drukte en lukt het vaak om het grotere geheel te evalueren. Zit je nog goed op je plek? Bereik je wat je wilt bereiken? Gebruik de energie die je hebt opgedaan om jezelf weer richting te geven en doelen te stellen.

Wat doelen stellen voor je doet

Het stellen van doelen komt met nogal wat voordelen. Het werken naar je doel toe heeft namelijk een aantal fijne bijkomstigheden.

1. Doelen geven je werk betekenis

Ineens werk je een taak niet af omdat het nou eenmaal moet gebeuren, maar omdat je ergens naartoe wilt. Je geeft zin aan wat je doet. En goed nieuws: het is bewezen dat mensen die hun werk als zinvol ervaren gelukkiger zijn in hun werkzame leven.

2. Je pakt de regie

Door helder voor ogen te hebben waar je naartoe wilt, zorg je ervoor dat de regie bij jou ligt. Zo ben je niet afhankelijk van wat er op je af komt, maar kun je zelf actief stappen zetten die je helpen je doel te bereiken.

3. Je ontwikkelt focus

De focus die je gestelde doel je geeft helpt je bij het bereiken ervan. Cliché maar waar: wat je aandacht geeft groeit. Dat kan iets heel kleins zijn, zoals het moestuintje van de Appie, of iets groots, zoals dat wat je wilt bereiken in je werk.

4. Doelen geven je energie

En die heb je nodig hebt om ze te bereiken. Heb je weleens meegedaan aan een hardloopwedstrijd? Als je voor je lol een blokje om gaat rennen zul je waarschijnlijk minder snel en minder ver lopen dan wanneer het doel van de wedstrijd eraan verbonden is. Terwijl je de prestatie dus wel in je hebt.

5. Je werkt sneller en efficiënter

Door te werken met een doel en een deadline kun je meer dan je denkt. Als je ergens een hele week de tijd voor krijgt zul je waarschijnlijk vlak voor de deadline nog de laatste punten op de i zetten. Maar als je hetzelfde werk in een dag klaar moet hebben trek je er keihard aan en lukt het om het die dag nog klaar te spelen.

6. Je ontdekt en bewaakt je grens

Door je doelen te kennen, ken je je grens. Die ligt namelijk duidelijk daar waar iets je niet helpt je doel te bereiken. Zaken die je doel in de weg staan zijn eenvoudiger af te stoten. Je bent beter in staat je grens te bewaken en ‘nee’ zeggen wordt makkelijker.

7. Je bereikt je doel met een reeks prestaties

Elke stap die je zet is er één die je dichterbij je doel brengt. Dit zorgt ervoor dat prestaties makkelijker te herkennen zijn. Bovendien geven ze je meer voldoening als ze je helpen je doel te bereiken.

Kortom

Genoeg reden dus om je hoofd eens te breken over wat je het komende jaar wilt bereiken. En dan is het aan jou om dit waar te maken.

Zo haal je je gestelde doelen

Doelen stellen betekent niet per definitie dat je ze ook haalt. Door ze goed te formuleren vergroot je de kans dat je uiteindelijk bereikt wat je voor ogen had. De meest bekende methode is wel de SMART-methode. Niet bepaald nieuw, maar wel doeltreffend! Ken je deze nog niet? Dan is Google je vriend. Een oneindige stroom aan informatie over deze methode valt je ten deel. Waar het in het kort op neer komt is dat je een haalbaar doel stelt dat je zelf graag binnen een bepaalde tijd wilt bereiken. Op die manier benut je optimaal de voordelen van het doelen stellen.

Succes!

Terug

02-09-2019


Top